Goede Week 2019

 

Zaterdag 13 april om 18.00 uur : Begin van de Goede Week

We gedenken de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem en lezen het lijdensverhaal, zoals neergeschreven door de evangelist Lucas

Palmzondag roept vragen bij ons op. Hoe kunnen we ons inleven in wat Jezus meemaakte, die dag in Jeruzalem? Hoe krijgt dat wat hij meemaakte, voor zover wij het aanvoelen, betekenis voor ons, hier en nu? Wie is deze Jezus toch? Nu, voor mij, voor ons?

Donderdag 18 april : Witte Donderdag

  • 18.00 uur : gemeenschapsmaaltijd (5 euro ter plaatse – inschrijven kan tot 13 april) – samenkomst in de kerk om 17.50 uur
  • 19.00 uur : viering van witte donderdag, met voetwassing en eucharistie

Aan tafel geeft Jezus zichzelf, zoals altijd in taal én teken. Hij wast de voeten van zijn leerlingen, daarmee gaat hij ons voor in een nieuwe verhouding met de mensen en met de wereld. Hij toont ons de liefde van de Vader zonder enige terughoudendheid en nodigt ons uit hetzelfde te doen.

Vrijdag 19 april : Goede Vrijdag

Deze dag zouden wij het liefste overslaan: de weg ten einde gaan, zeven maal zeventig maal vergeven. Is dat de grenzeloze liefde van God waarover de profeten al eeuwen spreken?

Zaterdag 20 april : Stille Zaterdag

  • 08.00 uur : Klaagzangen bij het graf

Jezus lijkt door God verlaten, naamloos en vergeten in het graf neergelegd. De Bremstruik is één van die zeldzame plaatsen waar op dit godvergeten ogenblik samengekomen wordt. Wij lezen uit de klaagzangen, bidden uit de klaagpsalmen en actualiseren dit naar vandaag. Voor veel mensen is dit een godvergeten wereld, mensen die zich door iedereen verlaten voelen, door mensen en door God.

  • 20.00 uur : Paaswake

Dat Gods liefde sterker is dan de dood is een onbegrijpelijk geheim. Het is een geheim waarvan de leerlingen getuigen en waaruit mensen al eeuwenlang kracht putten. In deze nacht worden wij betrokken bij dit geheim, ontvangen wij kracht van geloof. Zo worden wij steeds opnieuw tot getuigen. Christenen zijn wij en dat mogen we vieren.