Openkerkendag met Franciscus en Clara

De openkerkendag op 3 juni vraagt dit jaar aandacht voor de mensen achter de gebouwen. We hadden kunnen kiezen voor de ruim tachtig vrijwilligers achter De Bremstruik of voor de Arme Klaren die dit huis bijna anderhalve eeuw hebben bewoond en gemaakt hebben tot een spirituele plek. Het zouden mooie verhalen geweest zijn over verleden en heden. We kozen echter voor twee middeleeuwers, Franciscus en Clara van Assisi, omdat zij goede wegwijzers zijn naar de toekomst. Op zondag 3 juni kunt u hen beter leren kennen.

  • Glasramen in kerk en koor – daterend uit een 19e én 20e eeuw – vertellen over Franciscus en Clara. Tussen 14 en 17 uur kunt u aansluiten bij rondleidingen die vanuit de glasramen markante momenten uit het leven van Franciscus en Clara vertellen. De laatste rondleiding start om 16.30 uur.
  • Leerlingen van het VABI gingen creatief aan de slag met het Zonnelied van Franciscus. Het resultaat van hun werk kunt u zien in onze tuinen. Op zich zijn deze reeds een verademing en zuurstofbron midden in de stad. Eveneens open tussen 14 en 17 uur.
  • In en om het kloosterpand gaat u zelf op verkenning. Op uw eigen tempo kunt u verder kennis maken met Franciscus en Clara en hoe zij vandaag en morgen verder leven in Roeselare en Vlaanderen. Maak kennis met TAU-Vlaanderen (dat het Franciscaanse erfgoed verder uitdraagt), met de jaarlijkse Franciscusdag in de Roeselaarse school Barnum en met de Grauwzusters-Franciscanessen die reeds ruim 300 jaar in Roeselare aanwezig zijn. Ondertussen kunt u ook even verpozen in de refter-cafetaria.
  • De namiddag wordt afgerond om 17 uur in de kerk met een voordracht door Jean-Paul Vermassen, godsdienstwetenschapper en Franciscusliefhebber. Hij spreekt over Een Franciscus en Clara die onszelf en onze tijd  blijven aanspreken. Waarom Franciscus en Clara thuishoren in De Bremstruik.

We hopen u met velen te mogen begroeten op deze namiddag. De inkom voor alle activiteiten is gratis.