Christelijke meditatie

Bidden in het spoor van westerse en oosterse tradities

Elke tweede en vierde zaterdag van 9.00 tot 9.45 uur. Welkom vanaf 8.45 uur in het koor, dat zich bevindt achter het altaar in de kerk.

De methode van het christelijk mediteren is eenvoudig. Tijdens een bezoek aan Maleisië leerde een hindoemonnik de Britse benedictijn John Mail (1926-1982) mediteren door het getrouw herhalen van een mantra of gebedswoord tijdens twee meditatietijden voor en na de dagtaak. Zo herontdekte John Main de christelijke meditatietraditie, die hij opnieuw bekendmaakte en ontwikkelde. Na zijn dood werd zijn werk verdergezet door zijn naaste medewerker Laurence Freeman.

De methode is eenvoudig. Kies elke morgen en avond een rustige plek waar je kan zitten in stilte en onbeweeglijkheid. Een goede mantra is ‘Maranatha’, dat je langzaam en ritmisch uitspreekt. ‘Maranatha’ betekent in het Aramees, de taal van Jezus, ‘Kom Heer’. Je herhaalt voortdurend de mantra. Volg je gedachten niet, maar keer telkens terug naar je mantra. Het vraagt wat discipline, maar schenkt grote vrijheid.

Meditatie is geen wondermiddel. Het is een manier om het mysterie van het leven te beleven, met verdriet en vreugde, in vertrouwen en geloof. Een geloof met een kracht die geneest en de mens optilt tot de liefde voor God en de naaste. Het is een praktische manier die generaties, rassen en overtuigingen verenigt. Het is ook een weg die andere wegen niet uitsluit.

Om het vol te houden is het goed af en toe samen met anderen een half uurtje in de stilte te mediteren. In De Bremstruik krijg je daartoe de kans. Ook wie er eens wil proeven of wat meer informatie wil omtrent de methode van het christelijk mediteren is van harte welkom.